Toelichting ikonen ei

Posted on: februari 16th, 2014 by admin

Ikonenei van Natasja Gavrilova - Russische IkonenatelierRussische ikonen-eieren behoren tot een vorm van de votieve (betreffende een geschenk, als inwilliging van een gelofte, red.) religieuze kunst. Zij stammen uit de tijd van Katharina de Grote (tsarina van Rusland van 1762 tot 1792): een kleinschalig porseleinen productie, waarvan elk exemplaar uniek werd beschilderd, meestal met de scènes van de Opstanding van Christus of met figuren van heiligen.
Niet minder populair worden in de 19e eeuw de eiermodellen van papier-maché, grotendeels vervaardigd in Fedoskino, met de gebruikelijke ikonen afbeeldingen. Naast de porseleinen eieren werden deze het meest geliefde cadeau die mensen uit de welgestelde kringen aan elkaar gaven en die altijd het hele jaar trots tentoongesteld werden. Dit, omdat Pasen in Rusland het “feest der feesten” is en de gelovigen zich het hele jaar voorbereiden op het volgende Paasfeest.
De leden van de  tsarenfamilie gaven zeer bijzonder eieren aan elkaar en dit inspireerde de beroemde goudsmid Karl Fabergé tot zijn creaties in goud, emaille en edelstenen. De laatste werden een soort surprises en hadden geen religieuze afbeeldingen.

Na de Oktoberrevolutie en 70 jaar van atheïstische propaganda bloeit in Rusland de traditie van de vervaardiging van de ikonen – eieren opnieuw. Naar Grieks gebruik en volledig volgens de traditie van het ikonen schilderen (met tempera en bladgoud) worden lindenhouten eierenmodellen beschilderd. Ook wordt een Russisch tintje aangebracht: het ei wordt gelakt en krijgt echt een hoogglans – zoals het vroeger in Fedoskino werd gedaan. Het is niet alleen een beschermlaag, ook de kleuren van tempera krijgen de oorspronkelijke diepte.

Veel mensen komen uit Rusland met een ei als souvenir. Maar laten wij duidelijk onderscheid maken tussen de massaproductie op de vele toeristische trekpleisters die drijft op de roem van ”de Russische eieren”, en een echt kunstwerk. Het laatste spreekt voor zichzelf door de kwaliteit van de uitvoering (van de grondverf tot aan de toepassing van de authentieke schildertechniek): de zekere en harmonieuze tekening, de transparante en heldere kleuren en de aanwezigheid van alle nodige details. Déze eieren zijn enkel op de betrouwbare adressen verkrijgbaar: bij de kunstgalerijen of direct bij een kunstenaar.

Atelier Gavrilova-ikonen biedt de mogelijkheid om een kijkje in de huidige collectie te nemen; zie “portfolio”. Uiteraard kunt u ook een afspraak maken.